tag:blogger.com,1999:blog-4561045548158217711.post8777538272022720990..comments2022-12-03T07:31:33.771-08:00Comments on ΟΙΝΟΣ: Επιστήμη και Τέχνη: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣEvdokia Davytidouhttp://www.blogger.com/profile/01548297508624967108noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4561045548158217711.post-26937959887268355112010-08-16T03:47:44.572-07:002010-08-16T03:47:44.572-07:00Ευδοκία σε ευχαριστώ πολύ για το κατατοπιστικό σχό...Ευδοκία σε ευχαριστώ πολύ για το κατατοπιστικό σχόλιό σου. Περιμένω νέο άρθρο πάνω σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Καλές διακοπές. ΚώσταςAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4561045548158217711.post-29771378866004899562010-06-20T09:55:16.359-07:002010-06-20T09:55:16.359-07:00Αγαπητέ φίλε/φίλη, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή ...Αγαπητέ φίλε/φίλη, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Το θέμα που θίγετε είναι άκρως ενδιαφέρον… από πολλές απόψεις. Οι έρευνες και οι μελέτες των τελευταίων κυρίως χρόνων επικεντρώνονται στην σωτήρια επίδραση αλλά και αντικαρκινική δράση ουσιών που περιέχει το κόκκινο κυρίως κρασί στην υγεία του ανθρώπου. Από την άλλη άλλες μελέτες το ομαδοποιούν με όλα τα αλκοολούχα δυστυχώς. <br />Παρακάτω παραθέτω μία σύντομη απάντηση στο ερωτημά σας και δεσμεύομαι πως προσεχώς θα δημοσιεύσω ένα εκτενές άρθρο με απόψεις και συμπεράσματα διαφόρων επιστημόνων συμπεριλαμβανομένου και του Richard Béliveau. Το θέμα «ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» είναι πολύ μεγάλο και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ ενδιαφέρον. <br /><br />Η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυάνες, τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα είναι μερικές από τις σπουδαιότερες πολυφαινόλες. Η ρεσβερατρόλη συγκεκριμένα βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, στα γίγαρτα (κουκούτσια) και στον χυμό τους. Η περιεκτικότητα στη φλούδα τους είναι 50 – 100 μg/g περίπου ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί σε ποσότητες που κυμαίνονται από 1,5 – 3 mg/L. <br />Επειδή το φυτό δεν μπορεί να «αμυνθεί» ή να το «βάλει στα πόδια» σε περίπτωση που διάφοροι εχθροί της αμπέλου κάνουν την εμφάνισή τους ή σε περίπτωση «δύσκολου» καιρού, είναι εφοδιασμένο με ένα εσωτερικά ενισχυμένο αμυντικό σύστημα, το οποίο στα όπλα του περιλαμβάνει και τη ρεσβερατρόλη. Άρα λοιπόν βάση λογικής σε περιοχές με δυσκολότερες για την άμπελο συνθήκες (όπως με μεγάλη υγρασία) οι περιεκτικότητες στις ωφέλιμες αυτές πολυφαινόλες είναι μεγαλύτερες. <br /><br />Η ποικιλία που βρέθηκε να περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως από τα κρασιά που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το pinot noir (πινό νουάρ). Όσον αφορά στις ελληνικές ποικιλίες, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν στο ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άλλες ελληνικές ποικιλίες υπολείπονται κατά πολύ. Οι διαφορές στις συγκεντρώσεις ανάμεσα στα γαλλικά και στα ελληνικά κόκκινα κρασιά είναι απειροελάχιστες. <br /><br />Επειδή η Ελλάδα αποτελεί μία σύνθεση πάρα πολλών μικροκλιμάτων τόσο μεγάλη που και στον ίδιο νομό συναντάμε συνθήκες διαφορετικές μεταξύ τους, δεν μπορούμε να περιορίσουμε τόσο πολύ ποικιλίες που προέρχονται από υγρό αποκλειστικά κλίμα. Ο λόγος; Ακόμα και αν λόγω υγρασίας το φυτό δημιουργήσει περισσότερη ρεσβερατρόλη για να αμυνθεί, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι πόση από αυτήν την ποσότητα θα καταλήξει τελικά στο ποτήρι μας. Η ποσότητα ρεσβερατρόλης στην επιδερμίδα των σταφυλιών ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, τη γεωγραφική τους προέλευση και την έκθεσή τους στους μύκητες. Ο χρόνος που ζυμώνεται το κρασί σε επαφή με την επιδερμίδα των σταφυλιών είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της περιεκτικότητας σε ρεσβερατρόλη. Και ένας ακόμα βασικός παράγοντας.. Οι σημερινές καλλιεργητικές και φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, καταστήσει τη φυσική άμυνα της αμπέλου (άρα και την παραγωγή ρεσβερατρόλης) ανενεργή.Evdokia Davytidouhttps://www.blogger.com/profile/01548297508624967108noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4561045548158217711.post-85539603988258137702010-06-15T04:40:05.024-07:002010-06-15T04:40:05.024-07:00Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες επηρεάζεται σημαν...Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία. Ο διάσημος καθηγητής βιοχημείας Richard Béliveau, με πολυετείς έρευνες στην αποτροπή του καρκίνου μέσω διατροφής προτείνει κόκκινο κρασί από περιοχές με υψηλή υγρασία. Υπάρχουν αντίστοιχα ελληνικά κρασιά και ποια είναι αυτά? Σας ευχαριστώAnonymousnoreply@blogger.com