Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κομισιόν προτείνει διατήρηση υπό προϋποθέσεις της απαγόρευσης φυτεύσεων ενώ αφήνει παράθυρο και για αύξηση του αμπελοοινικού δυναμικού



Tο μέλλον της διαχείρισης φυτεύσεων οινάμπελων βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για το κρασί, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνεδρίασε για τρίτη φορά, στις 21 Σεπτεμβρίου. Όπως φαίνεται η Κομισιόν προσανατολίζεται στη διατήρηση της απαγόρευσης φυτεύσεων με κάποιες όμως τροποποιήσεις του σημερινού καθεστώτος. Στη συνάντηση κατατέθηκε μια πρόταση από την Κομισιόν, που στηρίζεται σε ένα κοινό κείμενο που παρουσίασαν δύο κράτη μέλη (Γαλλία και Γερμανία), για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των νέων φυτεύσεων. Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να παραμείνει η απαγόρευση υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να συνεχιστούν οι έλεγχοι από τα κράτη μέλη με συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα η πρόταση ζητά να αυξηθεί το αμπελοοινικό δυναμικό.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται ότι η απελευθέρωση τον φυτεύσεων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης το 2008 έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των παραγωγών, και ως εκ τούτου προσπαθεί να βρει μια πιο ευέλικτη λύση, η οποία σίγουρα δεν θα είναι μια απλή επέκταση του παλαιού συστήματος. 

«Προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα διαχείρισης των φυτεύσεων, πρέπει να είναι ευέλικτο, μη περιοριστικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, με τη συμμετοχή του τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι ένα σύγχρονο και φιλόδοξο σύστημα δεν μπορεί να είναι κεντρικό στις Βρυξέλλες. Αυτό θα ευνοήσει μια καλύτερη οργάνωση, τη συνεργασία και τη διαχείριση του συστήματος και του τομέα με σκοπό την ανάπτυξη από κοινού προστιθέμενης αξίας και επιμερισμού των οικονομικών ωφελειών» όπως ανέφερε ο κ. José Manuel Silva Rodriguez, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συζητήθηκαν δύο βασικά εργαλεία: η διαχείριση των φυτεύσεων για τους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ, ΠΟΠ), καθώς και μια ρήτρα διασφάλισης προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία επέκταση της φύτευσης οινάμπελων χωρίς γεωγραφική ένδειξη. 

Τα κράτη μέλη αντέδρασαν θετικά σε αυτές τις προτάσεις και θα υποβάλουν γραπτώς περαιτέρω παρατηρήσεις στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου προβλέπεται για το τέλος του Νοεμβρίου, κατά την οποία υπάρχει ελπίδα ότι θα συντάξει συμπεράσματα σε αυτή τη διαδικασία προβληματισμού η οποία ξεκίνησε από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Dacian Ciolos, τον Ιανουάριο του 2012.


Πηγή: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ Σταύρος Παϊσιάδης 25/9/2012



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...