Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΝΑΟΥΣΑ: ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Η Νάουσα, μετά τη γνωριμία με το Ξινόμαυρο, έγινε για μένα ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος. Έτσι με την Νάουσα και την πολύμορφη, δυναμική και ιδιαίτερη ποικιλία της ασχολήθηκα στην Πτυχιακή μου Εργασία. Αποφάσισα να τη δημοσιεύσω ώστε να αποτελέσει ενδεχομένως πηγή για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το ίδιο θέμα στο μέλλον, φοιτητές ή/και επαγγελματίες. Να σημειώσω πως η εργασία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2009, οπότε ενδεχομένως να υπάρχουν κενά σε βήματα που έγιναν και αφορούν στο ναουσαίικο κρασί αργότερα. Ως εκείνη τη στιγμή όμως προσπάθησα να δημιουργήσω μια όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη εικόνα. 


Η αμπελοκαλλιέργεια στην Νάουσα καθώς και το Ναουσαίικο κρασί έχουν μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού αφορούν την περίοδο του 16ου αιώνα. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μέχρι τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα το Ναουσαίικο κρασί ταξιδεύει παντού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ολόκληρη η πτυχιακή εργασία εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...