Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Θέρος, τρύγος, πόλεμος


Εδώ και χιλιάδες χρόνια, πάνω στον πλανήτη μας, συντελείται μια παράξενη μυστηριακή συνεργασία ήλιου, γης και ανθρώπινης γνώσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του ευλογημένου σταφυλιού. Κάθε χρόνο, η ώρα για τη γιορτή του τρύγου. Μια γιορτή που μπορεί να ξεκινάει από τον Ιούλιο και στα πιο βορεινά μέρη να κρατά ως τον Οκτώβρη. Η χρυσή ώρα γεμάτη υποσχέσεις. Ο καρπός και το αποτέλεσμα ολόκληρης της χρονιάς. Τα σταφύλια θα καταφτάσουν και πάλι στα οινοποιεία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπου θα αρχίσει η επεξεργασία τους.

Σύγχρονα πλέον ηλεκτρονικά πιεστήρια αντικατέστησαν τις γνωστές στροφιλιές για τη δημιουργία του χυμού. Φυσικά απαγορεύεται το πλύσιμο των σταφυλιών πριν από το σπάσιμό τους, ενώ επιβάλλεται η απομάκρυνση των κοτσανιών από τις ρώγες. Στη συνέχεια, το βράσιμο του μούστου. Η περίφημη αλκοολική ζύμωση. Το καταπληκτικότερο φαινόμενο της Φύσης, όπως έλεγε ο Παστέρ.


Ένας παλιός οινοποιός μονολογεί και λέει στο νεογέννητο κρασί του "Πόσες βραδιές ξενύχτησα δίπλα σου, ακούγοντας την αναπνοή σου, που με γεμίζει με το φρέσκο σου άρωμα. Ο κόπος όμως και τα ξενύχτια μου, που με κάνουν και λαγοκοιμάμαι, δικαιώνονται στο τέλος την ώρα που σε γεύομαι και σου λέω και τα μυστικά μου".
Πανέμορφες υπόγειες κάβες και ολοκάθαρα κελάρια υποδέχονται πλέον το νέο κρασί σε ιδανικές συνθήκες... Όλες αυτές οι διαδικασίες για να περιγραφούν αναλυτικά χρειάζονται τόμους ολόκληρους γιατί διαρκούν χρόνια πολλά. Αυτή η προσπάθεια δεν περιγράφεται μόνο από τους οινολόγους. Περιγράφεται καλύτερα από τους ποιητές, γιατί μόνον αυτοί μπορούν να νιώσουν έναν καημό. Και είναι μεγάλος ο καημός το να κάνεις το δικό σου κρασί... Εξάλλου, όπως λέει ο λαός με τη θρυλική τριλογία "Θέρος - τρύγος - πόλεμος", εννοεί ότι οι λέξεις αυτές υποδηλώνουν μεγάλες αλλαγές, μετακινήσεις και ανακατατάξεις στη ζωή των ανθρώπων.

Μπήκαμε λοιπόν και φέτος στον διονυσιακό πεντοζάλη του τρύγου, όπου τον χορό του τρυγητού σέρνουν πάλι οι Κυκλάδες με την πανέμορφη Σαντορίνη και την κατάλευκη Πάρο, μετά η Κρήτη με τα αμπελοτόπια της, ενώ ακολουθεί η Αττική, η Εύβοια και η υπόλοιπη Στερεά. Τα αμπελοτόπια της Επανομής, της Δράμας, του Αγίου Όρους και του Παγγαίου θα τρελάνουν τον κόσμο με τις γευστικές και αρωματικές τους φιγούρες. Ωστόσο, η Ραψάνη με το κρασί των θεών του Ολύμπου, η Ήπειρος με τα μπρούσκα μετσοβίτικα κρασιά, αλλά και η "αμπελόεσσα" Πελοπόννησος του Ομήρου με τη Νεμέα, θα δώσουν και αυτές το "παρών" ξεσηκώνοντας και την ομορφούλα Μαντινεία στους τρελούς ρυθμούς του μοσχοφίλερου.
Έτσι, το καραβάνι του Διονύσου θα περάσει από όλες τις περιοχές και τα νησιά της χώρας μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οίνος, άμπελος, ιστορία και πολιτισμός είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία του Ελληνισμού. "Χορεύοντας, λοιπόν, με τους ... οίνους", απαντούμε και φέτος στην πρόκληση των καιρών, μέσα από μια αμπελουργική Ελλάδα, όπως λέει και ο ποιητής, ακόμα "τρυγά και αντιστέκεται"!



Πηγή: Δημήτρης Χατζηνικολάου, ΟΙΝΟΧΟΟΣ "Μαθήματα Οίνου" Τεύχος 15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...