Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΒΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΒΑ

Όταν βάζετε ένα κρασί μέσα στο σπίτι σας, καλό είναι να γνωρίζετε τα χούγια του, να του βρείτε ένα πρέπον σημείο να σταθεί, ώστε και αυτό να σας ανταποδώσει τη φιλοξενία και να σας ανταποδώσει τη φιλοξενία και να σας ανταμείψει ανάλογα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να το γευτείτε.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ



Το κρασί είναι ένας σκοτεινός, ιδιόρρυθμος, αλλά σταθερός τύπος.. Δεν του πολυαρέσουν οι μετακινήσεις, προτιμάει την ηρεμία, το σκοτάδι και είναι υπέρ της σταθερότητας, μόνο βέβαια όσο αφορά στον χώρο διαμονής του, γιατί κατά τ΄άλλα μεταβάλλεται και αλλάζει συνεχώς.

Ο τέλειος χώρος αποθήκευσης των κρασιών σαφέστατα είναι ένα υπόγειο, μερικά μέτρα κάτω από τη γη, σκοτεινό, με δοκάρια και μπουκάλια με κρασιά ξεχασμένα, σκονισμένα, αφημένα στα χέρια του χρόνου, που δύσκολα όμως θα συναντήσουμε στις σημερινές σύγχρονες κατοικίες και τα διαμερίσματα που ζούμε.

Οι τυχεροί οινόφιλοι βέβαια πάντα θα υπάρχουν και εμείς θα τους ζηλεύουμε, αλλά ακόμα κι αν δεν διαθέτουμε κάποιο υπόγειο, υπάρχουν χώροι μέσα σε κάθε σπίτι που είναι σε θέση να κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, όπως και μία υπόγεια κάβα.



Εξοπλισμός που θα χρειαστείτε

ΡΑΦΙΑ
Κατασκευάστε μόνοι σας, εμπιστευτείτε τα στα έμπειρα χέρια ειδικών μαραγκών ή χρησιμοποιήστε έτοιμες προκατασκευασμένες ξύλινες ή μεταλλικές μονάδες ραφιών που κυκλοφορούν ευρύτατα στο εμπόριο.
Οι έτοιμες μονάδες αποτελούν την πιο εύκολη και οικονομική λύση και επιπλέον σας προσφέρουν την ευελιξία να μεγαλώνετε τις διαστάσεις της κάβας σας με το ρυθμό που μεγαλώνει και ο αριθμός των φιαλών σας.
ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
Για να ελέγχετε τη θερμοκρασία στον χώρο της κάβας
ΥΓΡΟΜΕΤΡΟ
Για να ελέγχετε την υγρασία στον χώρο της κάβας
ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Για να κρατάτε σημειώσεις για τα κρασιά που αποθηκεύετε, το οποίο θα παραμένει στον χώρο της κάβας, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το χάσετε.




Το κρασί σας κινδυνεύει!
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου και άνω προκαλούν πρόωρη γήρανση των κρασιών και προσδίδουν στο κρασί οσμές "ψημένου". Θερμοκρασία 8-9 βαθμών Κελσίου και χαμηλότερες αναστέλλουν την ωρίμανση των κρασιών.

ΥΓΡΑΣΙΑ
Σκοπό έχει τη διατήρηση της υγρασίας στο τμήμα του φελλού που είναι εκτεθειμένο, ασχέτως αν καλύπτεται από καψύλιο, με κερί ή άλλο μέσο, ώστε να παραμένει εύκαμπτος, ελαστικός και να μην ξηρανθεί, συρρικνωθεί και επιτρέψει την είσοδο αέρα στο κρασί, με όλες τις επακόλουθες και καταστροφικές συνέπειες. Η υπερβολική υγρασία δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για το κρασί. Το πιο καταστροφικό που μπορεί να προκαλέσει είναι η καταστροφή της ετικέτας του μπουκαλιού και η ανάπτυξη μούχλας στο πάνω μέρος του φελλού. Αν ο χώρος έχει υψηλή υγρασία, ψεκάστε τις ετικέτες με λακ χωρίς άρωμα ή κάποιο άλλο στερεωτικό, για να τις προστατέψετε.

ΑΜΕΣΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ
και ακτίνες UV (υπεριώδης ακτινοβολία): Προκαλούν πρόωρη γήρανση των κρασιών.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
Αφορά κυρίως τα κρασιά που παλαιώνουν. Η ανακίνηση του ιζήματος που έχει σχηματιστεί στον πάτο του μπουκαλιού με τον χρόνο, ενοχλεί τη διαδικασία της παλαίωσης.




ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΧΩΡΟΙ για αποθήκευση κρασιών
ΚΟΥΖΙΝΑ λόγω ανεξέλεγκτων διακυμάνσεων στη θερμοκρασία και υγρασία
ΜΠΑΝΙΟ λόγω ανεξέλεγκτων διακυμάνσεων στη θερμοκρασία και υγρασία
ΜΕΡΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ και έντονες οσμές, όπως κρεμμύδια. Οι οσμές θα περάσουν στο κρασί.

Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΚΑΒΑ ΠΡΕΠΕΙ:

*Να είναι πολύ καλά μονωμένος με φελιζόλ ή άλλο μονωτικό    υλικό.
*Να διαθέτει μία οπή για τον εξαερισμό.
*Από τους κανόνες αυτούς πρέπει να εξαιρούνται τα υπόγεια και τα δωμάτια με κλιματισμό και προφανώς οι ηλεκτρικές κάβες.


ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για αποθήκευση κρασιών
*Σταθερή θερμοκρασία ιδανικά μεταξύ 10 -12 βαθμών Κελσίου.
*Σταθερή υγρασία, τουλάχιστον 55%, ιδανικά 75%.
*Σκοτάδι
*Ηρεμία (αποφυγή έντονων κραδασμών και συνεχών μετακινήσεων).

ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΒΑ
*Δωμάτιο με βορινό προσανατολισμό ή σχεδόν βορινό, ή μέρος αυτού.
*Μία ντουλάπα.
*Ο χώρος κάτω από τη σκάλα.
*Το πίσω μέρος ενός γκαράζ.
*Ακόμα και ένα συρτάρι.



ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
*Να τοποθετείτε τις φιάλες των κρασιών πάντοτε πλαγιαστά, για να μην ξεραθεί ο φελλός και επιτρέψει την είσοδο στο νούμερο ένα εχθρό των κρασιών, το οξυγόνο.

*Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης ευνοούν την παλαίωση και τη δημιουργία πολυπλοκότητας στο bouquet των κρασιών.

*Για κρασιά που θα καταναλωθούν άμεσα σε μερικούς μήνες, αποφύγετε τον άμεσο φωτισμό και τις υψηλές θερμοκρασίες και θα διατηρηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

*Αν το οικονομικό δεν αποτελεί πρόβλημα, οι ηλεκτρικές κάβες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αναλαμβάνουν να σας απαλλάξουν από κάθε έννοια και να συντηρήσουν σε άψογες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας τα κρασιά σας. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη χωρητικότητας από 50 ως 500 φιάλες περίπου, καλύπτοντας όλων των ειδών τις ανάγκες.

*Όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φιαλών που θα αποθηκεύετε, σώφρον θα ήταν από πολύ νωρίς να φτιάξετε κάποιου είδους αρχείο με τις ετικέτες και το σημείο που τις έχετε αποθηκεύσει, πριν σας προδώσει η μνήμη σας.

*Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε τη σημασία της προστασίας του κρασιού από καταστροφικές συνθήκες. Υπάρχουν κρασιά που αποδεικνύονται πολύ ανθεκτικά και φαίνεται να ανταπεξέρχονται σε πολύ σκληρές δοκιμασίες με επιτυχία. Αυτή όμως είναι η εξαίρεση.

Καλύτερα να μην υποβάλλετε τα κρασιά σας σε crash test, για να ανακαλύψετε τις αντοχές τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όταν τα ανοίξετε να μην σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Προβλήματα που λύνονται εύκολα:
*Η σταθερή θερμοκρασία
Εξασφαλίζεται με πολύ καλή μόνωση ή με κλιματιστικό, στην περίπτωση δωματίου
*Η σταθερή υγρασία
Αν η υγρασία δεν είναι ικανοποιητική, τοποθετήστε στον χώρο ένα δοχείο με νερό ή υγρή άμμο.
*Άμεσο ηλιακό φως και ακτίνες UV (υπεριώδης ακτινοβολία)
Αν ο χώρος δεν είναι σκοτεινός, μπορείτε πολύ απλά να σκεπάσετε τις φιάλες (π.χ. με μια κουβέρτα).
*Αναταράξεις
"Μην του τον ύπνον τάραττε". Εκτός κι αν έχετε τοποθετήσει την κάβα σας δίπλα στο πλυντήριο ή το σπίτι σας βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα. Μετά από μικρή διάρκειας μετακινήσεις, αλλαγή θέσης ή μεταφορά με αυτοκίνητο, το κρασί θα επανέλθει από το σοκ αρκεί να το δώσετε λίγο χρόνο.



Πηγή: WINE EXPERIENCE Δεκέμβριος 2004

1 σχόλιο:

giannis kazanis είπε...

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές Ευδοκία.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικό με το κρασί, επειδή σε θεωρώ πολύ ειδική επί του θέματος.

Θα ήθελα να φτιάξω κρασί από μέλι.
Μπορείς να με βοηθήσεις?

Υποθέτω ότι μπορεί να γίνει, από μια παρατήρηση που έκανα κατά την επεξεργασία διαχωρισμού του κεριού και της μικρής ποσότητας μελιού που μένει κατά τον απολεπισμό της κερίθρας. Ο διαχωρισμός γίνεται με ζεστό νερό 38 βαθμών περίπου. Το διάλυμα που προκύπτει το ζεσταίνουμε μέχρι να εξατμηστεί ένα μεγάλο μέρος του νερού και να δέσει όπως το πετιμέζι.
Στο τελευταίο απολέπισμα που έκανα μετά το ξέπλυμα το διάλυμα το άφησα χωρίς να το ζεστάνω, γιατί δεν με έπαιρνε ο χρόνος. μετά απο μερικές μέρες που πήγα στην αποθήκη μου παρατήρησα ότι άρχισε να ζημώνεται όπως το κρασί. Τό άφησα λοιπόν να δώ τι θα γίνει. παρατήρησα μετά από μερικές μέρες ότι η ζήμωση είχε σταματήσει. και έμεινε εκεί. Δέν έγινε κρασί, έμεινε γλυκό όπως ήταν.

Περιμμένω να μου πείς ποιά βήματα να ακολουθήσω για να φτιάξω κρασί με νέο δυάλυμα νερού και μελιού.

Την καληνύχτα μου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...