Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2019



Το ΟΙΝΟΡΑΜΑ, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο φέτος γίνεται 25 χρονών. Ξεκίνησε το 1994, τότε που ακόμα ο οίνος ήταν κάτι τελείως διαφορετικό για πολλούς και πολλές. Βέβαια το κρασί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατά την ταπεινή μου άποψη εξελίχθηκε προς το καλύτερο. Σε όλα τα επίπεδα και κυρίως τεχνολογικά.
Επιρροές από το  εξωτερικό, κυρίως από τη Γαλλία, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις επαναφορά πατροπαράδοτων αμπελουργικών τεχνικών και μυστικά των παπούδων αμπελουργών που έβαλαν με τόση αγάπη τις βάσεις για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα που είτε σπούδασαν στα πάτρια εδάφη, είτε έφυγαν και επέστρεψαν "σοφότεροι" για να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στη "διψασμένη" γη τους.
Είναι μαγική η γη στην Ελλάδα. Πιο μαγικό το αμπέλι και οι καρποί του μεθυστικοί όσο ποτέ...

Πλέον το ΟΙΝΟΡΑΜΑ έγινε πιο προσιτό σε χώρο διεξαγωγής, όπου τα τελευταία χρόνια γίνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, σε ένα χώρο που του πάει "γάντι". Μεγαλοπρεπή και συγχρόνως πολύ ζεστό και οικείο. Χωρίς ακριβά περίπτερα του παρελθόντος. Δίνουμε βάση στην ουσία. Ο πρωταγωνιστής άλλωστε δεν χρειάζεται ακριβά θέατρα για να δείξει το ταλέντο του. Του φτάνει ένα τραπέζι, στο προσκήνιο, μια μεγάλη αφίσα πίσω από αυτό και δύο τρεις χαμογελαστοί άνθρωποι να τον παρουσιάσουν...
Αυτό είναι το ελληνικό κρασί άλλωστε. Μια μοναδική γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τα βόρεια ώς τα νότια, από τα νησιά και τις κορφές της. Αυτό στάζει μέσα στο μπουκάλι και μετά μέσα στις καρδιές μας.

Το ΟΙΝΟΡΑΜΑ διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) και στο πλαίσιο αυτό γίνεται η ετήσια συνέλευση του με καλεσμένους σημαντικούς ομιλητές.

Οινοπαραγωγοί από όλη την χώρα θα είναι εκεί. Εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Θα δοκιμάσουμε σοδειές του 2018 αλλά και νέες κυκλοφορίες για τις οποίες όπως διαβάζουμε προβλέπονται ειδικές εκδηλώσεις.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, στον οποίο το ΟΙΝΟΡΑΜΑ είναι χορηγός, θα έχει ειδική θέση.

Αναμένονται γύρω στους 10.000 επισκέπτες για να δοκιμάσουν περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά. Ως προς τη στατιστική του πράγματος εδώ και χρόνια στην έκθεση ανοίγονται περισσότερες από 25.000 φιάλες.

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό, και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Το ΟΙΝΟΡΑΜΑ προσκαλεί περισσότερους από 15.000 ξένους αγοραστές, πολλοί εκ των οποίων έρχονται σταθερά στην έκθεση, η οποία θα αποτελέσει φέτος κομβικό προορισμό για την επίσκεψη αγοραστών από την Ασία και την Ευρώπη (Πολωνία και Βέλγιο). Τη διοργανώνει η Enterprise Greece, με αφορμή τις ημερομηνίες διεξαγωγής της έκθεσης. Ως εκ τούτου το ΟΙΝΟΡΑΜΑ επενδύει και σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών.


Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις»: μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως  «Wine Βar». Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιώμενα στο βυθό της θάλασσας.

Θα υπάρχει η "Πλατεία Γευσιγνωσίας" με θέμα "Discover greek wine" όπου θα παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης. Εκεί οι επαγγελματίες επισκέπτες δοκιμάζουν ασυνόδευτοι και με το δικό τους ρυθμό ανάμεσα σε 250 περίπου κρασιά.



Στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ οι επαγγελματίες του κρασιού και της εστίασης έχουν δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com. Το δικαίωμα εισόδου για όλους τους άλλους επισκέπτες στην έκθεση είναι 12 ευρώ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του ΟΙΝΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Διοργάνωση: Vinetum
Πληροφορίες: www.oenorama.com, 210 766 0560 και info@vinetum.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...