Ποικιλία από την οποία παράγονται τα διάσημα λευκά κρασιά του Soave. Οι ορεινοί αμπελώνες και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις μπορούν να δώσουν φίνα, λεπτά κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα πικραμύγδαλου.
Η ποικιλία με το δύσκολο όνομα είναι υπεύθυνη για κάποια από τα αρωματικότερα κρασιά του πλανήτη. Ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο στη μύτη, που συνοδεύεται από παχιά, μπαχαρένια, σχεδόν υπόγλυκη γεύση. Το μοναδικό αυτό χαρακτήρα θα τον βρείτε όμως μόνο στα gewürtztraminer της Αλσατίας.
Grenache Rouge
Ο βασιλιάς του Νότου, μια ποικιλία γεμάτη πιπεράτα αρώματα, μαλακές τανίνες και ανοιχτό χρώμα. Δίνει τα διασημότερα αποτελέσματα στην περιοχή του Chateauneuf du Pape και τα μαζικότερα στην Ισπανία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την πληθωρική, αυστραλέζικη εκδοχή της ποικιλίας.
Grenache Blanc
Επίσης νοτιογαλλικό προνόμιο, η λευκή Grenache δίνει αρκετά ουδέτερα λευκά, αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα γλυκά κρασιά.
Gruner Vetliner
Η πιο ονομαστή ποικιλία της Αυστρίας, η οποία συνδυάζει την πληθωρικότητα του Chardonnay και την αριστοκρατικότητα του Riesling.Μια καλή, πιπεράτη εκδοχή της ισούται με ένα λευκό κρασί παγκόσμιας κλάσης.
Ειλικρινές
Ένα κρασί καλοφτιαγμένο, με καλή κυρίως σχέση ποιότητας - τιμής, αν και όχι πάντα υψηλής κλάσης.
Εκχύλιση
Η παραμονή του μούστου με τα φλούδια των σταφυλιών, προκειμένου αυτός να απορροφήσει αρώματα, χρώμα και τανίνες.
Εκχύλισμα
Όλα τα στερεά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ένα κρασί και είναι υπεύθυνα για τον πλούτο, τη συμπύκνωση και το σώμα του.
Εξελιγμένο
Ένα κρασί που βρίσκεται στη φάση προχωρημένης ωριμότητας των γευστικών και αρωματικών του χαρακτηριστικών.
Επίγευση
Η αίσθηση που μένει στη μνήμη μας αφού καταπιούμε μια γουλιά κρασί. Όσο περισσότερο διαρκεί τόσο καλύτερο θεωρείται το κρασί.
Επιθετικό
Ένα κρασί λέγεται έτσι όταν είναι σκληρό στο στόμα, συνήθως επειδή διαθέτει πολύ τονισμένη οξύτητα και στεγνές τανίνες.
Επίμονο
Ένα κρασί που η αρωματική και γευστική του διάρκεια είναι μεγάλη. Πάντα ένας θετικός χαρακτηρισμός.
Επίπεδο
Κρασί χωρίς εναλλαγές των γευστικών εντυπώσεων. Βαρετό και πλαδαρό.
Εστέρες
Ουσίες υπεύθυνες για τα αρώματα κρασιών, που συνήθως δημιουργούνται από την αντίδραση των οξέων με την αλκοόλη.
Σάκχαρα
Περιέχονται στον χυμό της ρόγας και μετατρέπονται σε αλκοόλη κατά την αλκοολική ζύμωση, ενώ ένα μέρος τους μπορεί και να μείνει αζύμωτο δίνοντας στο κρασί γλυκιά γεύση.
Ζύμες
Μύκητες που είναι υπεύθυνοι για τη μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη και άρα για τη δημουργία του κρασιού. Μπορεί να είναι καλλιεργημένες (εργαστηριακές) ή άγριες (ιθαγενείς), να προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το αμπέλι.
Θηλυκό
Ένα κρασί συνήθως λεπτό, ελαφρύ και με ανθώδη χαρακτήρα. Περιέργως πως, οι γυναίκες μάλλον προτιμούν τα στιβαρά, "αντρικά" κρασιά!
Πηγή: OINOTELIA magazine Τεύχος 5- Χειμώνας 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου