Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΤΥΡΙ & ΚΡΑΣΙ: Αυτός ο έρωτας κρατάει χρόνια...

- Πολλά από τα ελληνικά τυριά συνδυάζονται εκπληκτικά με φρέσκα φρούτα. Πέρα από τον κλασικό συνδυασμό φέτα με καρπούζι, δοκιμάστε ακόμα γραβιέρα με σταφύλι ή πεπόνι, ανθότυρο με ροδάκινο ή φράουλες, φέτα με σύκα.

- Το χαλούμι είναι πολύ νόστιμο ψητό. Τοποθετήστε λεπτές φέτες σ΄ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε το για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετέ το μόνο του με λίγο λάδι ή στη σαλάτα.

- Νέα αδυναμία των gourmet τυρόφιλων είναι το κατίκι Δομοκού. Μαλακό και κρεμώδες, μπορεί να απογειώσει γευστικά μπρουσκέτες και σαλάτες. (Οι μπρουσκέτες έχουν σαν βάση το φρυγανισμένο ψωμί). Με κατίκι Δομοκού, κάπαρη, ψιλοκομμένη ντομάτα, ελιές και ελαιόλαδο φτιάχνετε μια ανοιξιάτικη, ανάλαφρη σαλάτα.

- Τα 100 γραμ. ενός οποιουδήποτε τυριού περιέχουν 20 - 30 γραμ. πρωτεϊνών Ακόμη περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου και βιταμινών Α, Β. και D, που προφυλάσσουν από τις λοιμώξεις.

- Μπορείτε να διατηρήσετε μαλακά τυριά στο ψυγείο το πολύ για τρεις εβδομάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποθηκευτούν σε αεροστεγή συσκευασία.

- Στη Γαλλία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού στον κόσμο, ένα καθώς πρέπει γεύμα δεν ολοκληρώνεται χωρίς την παρουσίαση ενός πλατό τυριών. Στην Ελλάδα πάλι, τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυριών, τα πράγματα είναι πιο χαλαρά.

- Μεγάλη σημασία για ένα όμορφο τραπέζι έχει και η σωστή παρουσίαση των τυριών. Αν το τραπέζι γίνεται σε εξωτερικό χώρο, προτιμήστε ένα ξύλινο πλατό. Για ένα επίσημο δείπνο μπορείτε να επιλέξετε ακόμα και ένα μαρμάρινο.

- Συνήθως τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε "θερμοκρασία δωματίου". Τώρα, αν η "θερμοκρασία δωματίου" φτάσει τους 28 βαθμούς δικαιούστε να παγώσετε για λίγο το αγαπημένο σας ξινόμαυρο.

- Αν το γεύμα είναι επίσημο ακολουθήστε την κλασσική σειρά παρουσίασης των κρασιών, που ως επί το πλείστον είναι: λευκό ή ροζέ για τη σαλάτα και το πρώτο πιάτο, κόκκινο για το κυρίως, γλυκό ή αφρώδες για το επιδόρπιο.

- Μη γεμίζετε το ποτήρι του λευκού κρασιού μέχρι επάνω. Για να αναδύονται σωστά τα αρώματα, το ποτήρι πρέπει να είναι γεμάτο μέχρι λίγο πάνω από τη μέση.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί τους

- Τα απαλά, κρεμώδη, λευκά τυριά συνδυάζονται τέλεια με λευκά, φρουτώδη κρασιά. Μια μοτσαρέλα ή ένα ανθότυρο, για παράδειγμα, βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι σε μια Μαντινεία ή ένα ιταλικό Soave.

- Τα αλμυρά, λευκά τυριά ζητάνε ξηρά, λευκά κρασιά. Δοκιμάστε φέτα με ένα ασύρτικο.

- Τυριά όπως το ροκφόρ, η γκοργκοντζόλα και το blue cheese συνοδεύονται ιδανικά από γλυκά κρασιά. Η έντονη, αυστηρή και ιδιαίτερη γεύση τους πλαισιώνεται αρμονικά από την ευγένεια ενός γλυκού κρασιού. Πολύ καλές επιλογές είναι τα γλυκά κρασιά της Σάμου.

- Τα σκληρά, κίτρινα τυριά θέλουν κόκκινο κρασί. Προσοχή όμως. Το κρασί δεν πρέπει να έχει τη δύναμη και την αυστηρότητα ενός Barolo, αφού υπάρχει κίνδυνος να επισκιάσει τη γεύση του τυριού. Προτιμήστε πιο διακριτικά και λίαν φρουτώδη κόκκινα, όπως τα Merlot και το ελληνικό Ξινόμαυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...