Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, οι υστερίες που καλό είναι να αποφεύγετε και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μη γίνει η απόλαυση ενός απλού ποτηριού άγχος, αλλά υπέρμετρη απόλαυση.


Γιατί να μην μπορούμε έτσι απλά να ανοίξουμε και να πιούμε ένα μπουκάλι κρασί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες; Γιατί, πολύ απλά, μπορεί να μην είναι ευχάριστο. Αυτό αποτελεί το κλειδί στη διαδικασία σερβιρίσματος του κρασιού.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί, για να το απολαύσουμε πρέπει το κρασί να είναι ευχάριστο και δροσερό. (Φανταστείτε να πίνετε ένα λευκό κρασί ζεστό. Φρίκη!). Σε αυτά τα πολύ απλά χαρακτηριστικά του ευχάριστου και δροσερού, έχει στηριχθεί ο παγκοσμίου φήμης κανόνας: "Τα λευκά κρασιά πίνονται δροσερά και τα ερυθρά σε θερμοκρασία δωματίου".

Αλήθεια; Εν μέρει.

Την εποχή που ο παραπάνω κανόνας εφευρέθηκε, η κεντρική θέρμανση που εκτοξεύει το θερμόμετρο επικίνδυνα για το κρασί πάνω από τους 20 βαθμ. Κελσίου, δεν είχε εισβάλλει ακόμα στα σπίτια μας. Άρα, πρώτο σημαντικό στοιχείο: ως θερμοκρασία δωματίου λαμβάνονται οι 15,5 βαθμ. Κελσίου περίπου.

Πάνω από τους 20 βαθμ. Κελσίου οι αρωματικοί χαρακτήρες του κρασιού, που πρώτοι και πολύ εύκολα εξατμίζονται, χάνονται και μαζί με αυτούς χάνεται και μέρος της αλκόολης. Αποτέλεσμα είναι η ανατροπή της ισορροπίας του κρασιού. Στον αντίποδα, κάτω από τους 8 βαθμ.Κελσίου κάθε κρασί εμφανίζεται να μην έχει ούτε άρωμα ούτε γεύση.

Η θερμοκρασία ενός κρασιού, ανάλογα αν είναι η ενδεδειγμένη ή όχι, προβάλλει αντίστοιχα τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενός κρασιού, τα καμουφλάρει ή και τα εξαφανίζει.


"ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ .. ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ"

Σε πείσμα όλων των κανόνων, ο βαρώνος Philippe de Rotschild συνήθιζε να προσφέρει το Chateau d'Yquem (ερυθρό, πολύ τανικό και γεμάτο κρασί) ΠΑΓΩΜΕΝΟ, μέχρι εμφανίσεως πάγου!!!

Μετά τον εμπειρικό κανόνα: λευκό-δροσερό, ερυθρό-σχετικά ζεστό, ήρθε και η επιστήμη να επιβεβαιώσει το ορθόν του πράγματος.


ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η πιο αυξημένη θερμοκρασία των ερυθρών κρασιών τα ευνοεί, γιατί:

  •  μαλακώνει την αίσθηση της στυφάδας
  • ενισχύει το άρωμά τους, ευνοώντας την εξάτμιση των αρωματικών συστατικών, αφού ο γεμάτος όγκος τους (αν διαθέτουν) τα εγκλωβίζει, εμποδίζοντας τα να μαγέψουν την όσφρησή μας.

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η σχετικά πιο χαμηλή θερμοκρασία παρατείνει τη διάρκεια του αρώματός τους, μα και ο συγκριτικά με τα ερυθρά κρασιά μειωμένος όγκος τους ευνοεί τη γρήγορη απελευθέρωση των αρωμάτων.

Επίσης μειώνει το αίσθημα της οξύτητας (του ξινού), που με την αυξημένη θερμοκρασία ενισχύεται και μπορεί να γίνει δυσάρεστο.



ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ

Αν δε θέλετε να χάσετε το πανηγύρι που στήνουν για χάρη σας οι μπουρμπουλήθρες, καλά θα κάνετε να φροντίσετε να τα σερβίρετε σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί σε υψηλή, το διοξείδιο του άνθρακα, στο οποίο και οφείλονται, θα εξαφανιστεί μέχρι να πείτε "εβίβα".

ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει την υπέρμετρη αίσθηση της γλυκύτητας που διαθέτουν.

Η θερμοκρασία είναι ίσως ο μοναδικός παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως σε ένα κρασί. Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί αν πέσετε λίγους βαθμούς έξω από την ενδεδειγμένη θερμοκρασία σερβιρίσματος, αλλά αν τύχει και πέσετε πολλούς, απλώς θα ανακαλύψετε μόνοι σας πόσο πολύ μπορεί η θερμοκρασία να επηρεάσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.


ΔΕΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ:
  • Ένα ερυθρό κρασί πάνω από τους 20 βαθμ. Κελσίου
  • Ένα λευκό κρασί κάτω από τους 8 βαθμ. Κελσίου (εκτός αν είναι ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθούν τα μειονεκτήματά του)

Ανακαλύψτε την ιδανική θερμοκρασία για το δικό σας κρασί
  • Κάθε κρασί είναι μια μοναδική προσωπικότητα, που απαιτεί τη δική του μοναδική θερμοκρασία σερβιρίσματος. Πως θα την ανακαλύψετε;
  • Αρχικά ανιχνευτικά. Αν ακολουθήσετε τις ενδεικτικές προτεινόμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματος, δε θα πέσετε και πολύ έξω.
  • Στα περισσότερα κρασιά που διαθέτουν οπισθοετικέτα θα βρείτε την προτεινόμενη θερμοκρασία από τον ίδιο τον παραγωγό, που συνήθως είναι και η ιδανική.
  • Με το χρόνο, η πείρα που θα έχετε αποκτήσει θα σας οδηγεί από μόνη της.



ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

15 - 18 βαθμ. Κελσίου    Ερυθρά, γεμάτα, τανικά κρασιά
12 - 16 βαθμ. Κελσίου   Λευκά, γεμάτα, ξηρά πολύπλοκα κρασιά
10 - 12 βαθμ. Κελσίου   Ερυθρά, ελαφρά, μετρίως γεμάτα κρασιά
8 - 10 βαθμ. Κελσίου     Ροζέ, αφρώδη και γλυκά κρασιά

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου.
Μπορεί κάποιος να μάθει από αυτά τα ωραία που δημοσιεύεις, ακόμη κι αν είναι άσχετος με το αντικείμενο.

Καλή συνέχεια.

Παναγιώτης

Evdokia Davytidou είπε...

Σ΄ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη. Χαίρομαι που βρίσκεις χρήσιμες πληροφορίες και τέτοιες υπόσχομαι να συνεχίσω να δίνω.

Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Το Blogs σας είναι πραγματική όαση στην παραπληροφόρηση που μαστίζει την εποχή μας.
Θα καταχωρήσω αν δέχεστε κι εσείς το πανέμορφο και καλοενημερωμένο σας Blog στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε και αν στο μέλλον έχω κάποια ερώτηση σε ότι αφορά στα κρασιά φαντάζομαι ότι μπορώ να ελπίζω στη δική σας βοήθεια.

Στην υγεία σας αγαπητή Ευδοκία.

P.

Evdokia Davytidou είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ο οίνος είναι ένας μαγικός κόσμος που ακόμα η επιστήμη τον ερευνά...
Και βέβαια μπορείτε να το καταχωρήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ!

Ευδοκία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...