Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Το κρασί στο στόχαστρο

Χαμένα τα έχουν πια οι γάλλοι οινοπαραγωγοί με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από τα διάφορα "οινόφοβα" λόμπι των υγειινιστών, τα οποία περιέργως έχουν πλέον αποκτήσει τεράστια επιρροή και εξουσία στην πιο απόλυτα με το κρασί συνυφασμένη χώρα.
Η τελευταία επίθεση προήλθε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (INCA), το οποίο ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει κατά 168% τις πιθανότητες διαφόρων τύπου καρκίνου. Σαν να μην έφτανε ο πάταγος που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις αυτές τον περασμένο Φεβρουάριο, το INCA αποφάσισε να εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο αντι-αλκοολικής ενημέρωσης (όπου το μόνο ποτό που αναφερόταν ονομαστικά ήταν το κρασί), το οποίο εκτός των άλλων θα έστελνε ταχυδρομικά σε όλους τους γιατρούς της Γαλλίας ."Ο κίνδυνος να πάθει κανείς καρκίνο μεγαλώνει από το πρώτο, κιόλας, ποτήρι αλκοολούχου ποτού που θα πιείτε", έλεγε το φυλλάδιο και πρότεινε να το λένε οι γιατροί στους ασθενείς τους. Ίσως η ενέργεια αυτή να ήταν η παροιμιακή σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, αλλά προκάλεσε τη σύσταση της ένωσης Pour l' Honneur du Vin ("Για την Τιμή του Κρασιού") με στόχο να αντικρούσει όλες τις κατηγορίες του INCA και άλλων φορέων.

Το αποτέλεσμα είναι μια πρώτη νίκη για το κρασί, αφού, χάρη στις αντιδράσεις ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας (αυτή τη φορά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης συντάχθηκαν με το κρασί) και των επιχειρημάτων που προέβαλε η νεοσύστατη ένωση (βλ. www.honneurduvin.com), το INCA αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να αποσύρει από την κυκλοφορία το αμφιλεγόμενο φυλλάδιο του, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη τυπωθεί σε 70.000 αντίτυπα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας απέσυρε από την ιστοσελίδα του τα συγκεκριμένα κείμενα του INCA, ενώ η ένωση για την Τιμή του Κρασιού παρήγγειλε νέα μετάφραση της ετήσιας έκθεσης του World Cancer Research Fund (WCRF), αφού αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι οι υπεύθυνοι του INCA είχαν παραποιήσει ορισμένα στοιχεία της έκθεσης με σκοπό να υποστηρίξουν τις ακραίες θέσεις τους.

Φυσικά η διαμάχη κάθε άλλο παρά τελειωμένη μπορεί να θεωρηθεί όταν ο πρόεδρος τους INCA, Dominique Maraninchi, αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία το "γαλλικό παράδοξο" ("καλά, θα δούμε, λέει για τις ευεργετικές συνέπειες της με μέτρο κατανάλωσης κρασιού, εξάλου κυκλοφορούν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες") και η διευθύντρια έρευνας στο εργαστήριο Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INRA, Jouy en Josas), Paule Martel (εκ των συντακτών του φυλλαδίου), λέει προς πάσα κατεύθυνση πως "η καθημερινή κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας κρασιού είναι απευκταία".

Όλα αυτά και πολλά άλλα που συμβαίνουν καθημερινά πλέον στη Γαλλία έχουν αφήσει τους Γάλλους που παράγουν ή πίνουν κρασί, σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο οινοποιός Jean Clavel, μια από τις γνωστές φυσιογνωμίες του κρασιού στην περιοχή Λαγκεντόκ, "πως μπορέσαμε να περάσουμε από το French Paradox, που είχε τόση απήχηση στην Αμερική και τις ανακαλύψεις του καθηγητού Serge Reanud και των γιατρών Lanzmann και Guéguen, που απέδειξαν τα προτερήματα του κρασιού σε θέματα υγείας, σε αυτήν την καταστροφική κατάσταση σήμερα;"
Θετική απεναντίας είναι η εξέλιξη στο μέτωπο της επικοινωνίας του κρασιού στο Διαδίκτυο, όπου η γαλλική εθνοσυνέλευση αποφάσισε τελικά να επιτρέψει τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών. Κατοχύρωσε επίσης το δικαίωμα των οινοποιείων να οργανώσουν γευστικές δοκιμές καθώς και την τέλεση φεστιβάλ και εκθέσεων κρασιού. Απαγόρεψε τη λειτουργία των μπαρ όπου "πίνεις όσο θες" και ανέβασε στα 18 από 16 το όριο ηλικίας για αγορά αλκοολούχων ποτών.

Πηγή: Μηνιαία Εφημερίδα "ΤΟ ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ" Μάιος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...